Titel: Det var gammalt i tiden en, …….

Meddelare: Maria Granbom  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Hallsta

Det var gammalt i tiden en, som rådde om "Jämtskogskvarnarna". Han blev ovän en trollkarl, därför att denne stal mjöl av honom. Första gången han träffade på tjuven, talade han vackert med honom, men andra gången hotade han stämma honom. Då sade trollkarlen: "Hädanefter är det du, som skall få gå och stjäle mjöl". Så förtrollade han honom till en björn, kastade på honom björnhamn, som de gamla ha sagt. Han måste sedan gå och stjäle mjöl i de där kvarnarna, och detta pågick i flera år. Vid ett sådant tillfälle blev han skjuten, ty de trodde, att det var en riktig björn. Då de skulle rista upp honom, kände de att kniven tog emot i något. Det var knapparna i karlens rock. Då de flått en bit, hittade de bältet med kniven och slidan, och på denna stod karlens namn. De hade ej vetat förr, vad det blivit av honom. Nu fick de reda därpå.

Ur Hammarsedtska arkivet. Nm: Trollkunniga I.